Sıkça Sorulan Sorular
Hayır vermez,bu konu aslında bir şehir efsanesidir kulaktan kulağa yayılmış yanlış bir bilgidir şöyle ki; diş taşı varlığı diş etine ve dişlerin içinde bulunduğu çene kemiğine zarar verir ve yıkıma uğratır.Bu yıkım arttıkça diş taşı miktarı da artar ve kemik yıkımını daha da hızlandırır.Bu durumda olan ilerlemiş vakalarda dişleri kemikten ziyade diş taşları destekler ve bir arada tutar bu durum hastalıklı(patalojik) bir durumdur. Bu tip ilerlemiş vakalarda yapılan diş taşı temizliği, halihazırda kemik desteği olmayan dişlerin sallanmasına ve diş taşıyla örtülü kök yüzeylerinin hassasiyet oluşturmasına sebep olmuş gibi görünür ancak kemik yıkımı zaten zaman içinde gerçekleşmiştir, diş taşı temizliği var olan kötü durumu ortaya çıkarmıştır.Bu durumla karşılaşan hasta dişlerinin önceden sallanmadığını temizlik işleminden sonra hassasiyet ve sallanma problemlerinin oluştuğunu söyler, bu durum çok sıklıkla gerçekleşmese de bu dedikodu, şehir efsanesi çoktan başını alıp gitmiştir.
Özet olarak diş taşı temizliği dişe, kemiğe, diş etine zarar vermek bir kenara dursun, dişe zarar veren diş taşlarını ortadan kaldırarak bütün çevre dokuların iyileşmesine yardımcı olur.
İki gün içerisinde azalır ve üçüncü gün tamamen geçer; ancak kemik ve diş eti kaybının çok olduğu vakalarda kök yüzeyi açıksa sıcak soğuk hassasiyeti bir süre devam edip azalarak kaybolur. Bu durum vakadan vakaya değişiklik gösterir.
Günümüzde kullanılan dolgu malzemeleri ileri mühendislik teknolojileri kullanılarak üretilir ve teknik hassasiyet gerektirir. Dolgular genelde sızıntı problemiyle karşılaşıp tekrar çürürler bu durumda da kanal tedavisi kaçınılmaz olur. Bunun olmaması için dolgu deyip geçilmemeli, özenle bütün teknik kurallara uyarak dolgu yapmak gerekir; ancak bu gibi durumlara da bir dolgunun uzun ömürlü olmasından bahsedilebilir.
Her çürük kanala gitmez. Elimizdeki imkanlar ışığında tam sınırda olan vakaları hatta sınırı geçmiş olan dişleri bile canlı tutabilecek teknik ve malzemelere sahibiz, kanal tedavisi genelde diş ağrısının önemsenmediği ertelendiği durumlarda gereklidir.
Diş taşı temizliği sonrası yaptığımız cila işlemi sonrası yarım tona kadar beyazlama sağlayabilir.
Kozmetik bir konu olan diş rengi özellikle sosyal medyanın etkisiyle ‘daha beyaz daha iyidir’ algısı yaratıldı. Bu yanlış bir yönlendirmedir çünkü dişin kendi rengi beyaz değil açık sarı tonlarıdır. Kişiden kişiye ve kullanıma bağlı olarak değişir. Bembeyaz diş yapay görünür. Zaman içerisinde sigara ve kahve lekeleriyle koyulaşan dişin rengi beyazlatma ile iki ton fark olacak şekilde 1-2 seansta açılabilir. Beyazlatma işlemi hastanın beklentileri ve hekimin yönlendirmeleriyle doğru şekilde yapılabilir.
İmplant işlemi tek bir implant başına 8 dakikadan uzun değildir. İşlem sonrasında uygulanan soğuk kompres(buz uygulaması) ile şişlik ve ağrı olmadan 1 gün içinde işlemden önceki halinize dönebilirsiniz.
Fiyat konusu çeşitli firma ve markalar sebebiyle teferruatlı gibi görünse de aslında tek bir kural vardır; ‘En iyi implant En pahalı olan değil, kemiğe tutunan implanttır, isterse en düşük fiyatlı implant olsun, kemiğe tutundukları zaman bütün implantlar en iyisidir ‘’ .Elbette ki ufak farklılıklar her firma ve model içerisinde mevcuttur ama bu konu çok kapsamlı bir konu olduğundan yüz yüze konuşulması daha doğru olacaktır